Backup

Att ta backup på sina bilder är tyvärr alldeles för många som glömmer eller struntar i. Smidigheten med datorer är också en av dess svagheter, att med ett musklick tömma en mapp eller till och med en hårddisk. Då kan hela bildarkivet med flera års minnen vara borta på ett par sekunder.

Bilder kan också försvinna utan att man har klickat fel i datorn. En hårddisk innehåller rörliga delar som slits och precis som en bilmotor kan skära ihop kan även hårddisken rasa vilket leder till att allt sparat försvinner. Det är också viktigt att tömma digitalkameran med jämna mellanrum, minneskortet kan bli skadat eller så kan hela kameran bli stulen eller borttappad.

Hur noga man skall vara med sina backuper är något man bara själv kan svara på. För att vara helt säker på att inget försvinner är det flera kopior, på olika lagringsmedia (t ex extra hårddisk och DVD-skivor), på olika fysiska platser som gäller.

Jag använder mig av två externa hårddiskar på 500Gb styck som jag kopplar in när det är dags för säkerhetskopiering och kör ett program som heter Allway Sync. Då speglas bilder-mappen på datorn till hårddisken, ändringar sparas och nytt läggs till. Fördelen är att det är väldigt smidigt, nackdelen är att jag skriver över den gamla kopian, eller egentligen uppdaterar den. Då kan jag inte ta fram en raderad bild ifall jag tagit backup efter att bilden raderats.

Nu för tiden finns det även backuptjänster på internet, det fungerar liknande fast den externa hårddisken är utbytt mot en server någonstans. De tjänsterna kostar oftast och kräver en bra internetuppkoppling. För dig med Telia finns tilläggstjänsten Säker lagring med upp till 100Gb backup. För den med bara ett par Gb i lagringsbehov finns Dropbox där du får 2Gb gratis. Tjänsten kan även användas för att överföra filer mellan datorer vilket är smidigt vid skolarbete om man vill använda både laptop och stationär dator…

När det ändå händer, finns det något man kan göra?
Ja, om inte hårddisken fysiskt krashat utan filerna ”bara” har blivit raderade kan man köra ett recovery-program som försöker återställa dem. Ett sådant program är PC Inspector.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!