Blixt

Den inbyggda blixten
Extern blixt
Fotografering med blixt
Studio och arrangerade bilder

Blixtfotografering ger en väldig frihet till bildskapandet men kan även vara svårt att hantera. För den som vill fördjupa sig ytterligare finns det böcker tillägnade enbart blixtfotografering.

Den inbyggda blixten

De flesta kameror har en inbyggt blixt för att skapa ett visst mått av extra ljus under mörka förhållanden. Blixten är oftast svag och sitter nära objektivet, vilket lätt ger röda ögon. Ett problem för spegelreflexkameror är att stora objektiv ibland skymmer den inbyggda blixten och bara bildens övre del blir upplyst. Blixtbilderna blir ofta kalla och bakgrunden svart.

Extern blixt

En extern blixt monteras ofta i kamerans blixtsko, som kan se olika ut på olika tillverkares kameror. Den externa blixten är vinklingsbar, ljusstark och har ibland en del extra funktioner som synk på andra ridån (innebär att vid lång slutartid avfyras blixten i slutet av exponeringen istället för i början). Genom att vinka blixten och studsa ljuset antingen mot taket eller mot en närliggande vägg sprids ljuset mer och ger ett mjukare och naturligare ljus.

Fotografering med blixt


Blixten kan också användas vid dagsljus, som vid porträttfotografering i motljus. Genom att slå på blixten belyses objektet även framifrån och man får med personen i bilden istället för bara en kontur. En kombination av blixt och lång slutartid är vanlig vid vimmelfoto på krogar, då blixten fryser människorna så de blir skarpa och en lång slutartid tar in bakgrundsljus för att fånga stämningen.

Blixtens styrka går att ställa i kameran under blixtkompensation eller i blixten vid användning av externa blixtar.

Studio och arrangerade bilder

Vid studiofotografering och vid mer arrangerade bilder används ofta flera och fjärrstyrda blixtar. Man kan till exempel via en trådlös sändare som sätts i blixtskon fjärrstyra sina blixtar och få önskat ljus.

Ps. Bloggen Flashfrog visar en hel del roliga sätt att använda blixtar för att få riktigt häftiga bilder. Bloggen uppdateras inte så ofta men innehållet är kvalitativt och det finns beskrivningar på de flesta blixt-setuperna. Flashfrog är skriven på engelska men författaren är från vårt grannland Norge.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!