Filformat

Filformaten för bilder är många, alla med sina respektive för- och nackdelar. Här är fem format den vanlige bildanvändaren kommer att stöta på förr eller senare.

Råformat, RAW
Jpeg-bild
GIF-bild
PNG-bild
PSD-fil

Råformat, RAW

Normalt skalas en hel del information bort från bilden innan den sparas på kamerans minneskort, men en bild sparad i råformat innehåller all denna information. Fördelarna är att man kan ställa vitbalans och mättnad samt i efterhand digitalt redigera exponeringen ett eller ett par steg. Till formatets nackdelar hör att filerna blir stora, det är inte ovanligt att de kan vara 5-10 gånger större än motsvarande Jpeg-bild och att det ofta krävs speciella program för att öppna råformatsbilderna, program som Photoshop eller Picasa. Filändelserna varierar med tillverkare, men Canon kör med .cr2 och Nikon med .nef.

Med Canons medföljande programvara kan man bland annat justera exponering, vitbalans och mättnad i efterhand om bilden är sparad i råformat.

Jpeg-bild

Ett utav de vanligaste formaten och standard i nästan alla kameror. En Jpeg-bild har filändelsen .jpg och är komprimerad med kvalitetsförluster. Tack vare tekniken för att komprimera blir bilderna storleksmässigt väldigt små utan att det syns för mycket på fotografier. Om komprimeringen är för stor blir självfallet kvaliteten lidande och på ritningar och andra högkontrastsbilder är Jpeg ett dåligt alternativ.

Bilden till vänster är sparad med kvalitet 0, dvs högsta komprimering. Bilden till höger är sparad i högsta kvalitet.

GIF-bild

GIF är ett icke-förstörande bildformat som dessutom är animeringsbart, men det hanterar endast 256 fäger. På grund av detta passar GIF väldigt dåligt till fotografier då bilderna får fula färger, blir gryniga och tar stor plats på hårddisken. Samma egenskaper gör GIF-formatet lämpligt till animeringar och ikoner. Formatet har filändelsen .gif.


PNG-bild

PNG skapades som en motvikt till GIF då det formatet förr var skyddat av ett patent. Samtidigt åtgärdades vissa av GIF-standardens tillkortakommanden, bland annat kan PNG innehålla fler färger. Det går inte att animera bilderna men i övrigt är användningsområdena samma som för GIF. PNG-formatet har filändelsen .png.

PSD-fil

PSD med filändelsen .psd är ett icke-förstörande filformat från Adobe. Formatet används av Photoshop för dess filer och det används för att kunna bibehålla lager, genomskinlighet etc som man använder när man arbetar i programmet. Det är rekommenderat att spara om PSD-filer till ett annat format, som JPEG innan publicering på internet då PSD-filer är stora och inte går att visa i webbläsaren.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!