Ögonblicksbilder

Att fånga ögonblicket gör mycket för minnet av en händelse, att sedan bilden är lite oskarp eller att kompositionen inte blev så bra gör inte lika mycket när man lyckats fånga äkte glädje i pulkabacken eller nattklubbens hetska stämning nästan går att ta på, bara genom att titta på bilden.

De bästa ögonblicksbilderna är de som bara blir, så till vida att fotografen är snabbt framme med kameran och lyckas fånga känslan. Skall man ändå försöka stolpa upp några tips kan följande hjälpa:

Ha kameran framme
En förutsättning för att kunna ta några bilder, men hur många gånger ligger inte kameran i väskan vilket gör att du går miste om bilden?

Redigera inte i efterhand
Beskär, rotera och ställ gärna vitbalans i efterhand men redigering utöver detta riskerar att bilden ser tillgjord ut och därmed förlorar sin äkthet.

Långa objektiv
Folk tenderar att bli lite stela när de upplever att de fotograferas (detta gäller dock inte på krogen där effekten snarare än den omvända). Med ett teleobjektiv går det att skapa lite distans till objektet som då tenderar att bete sig mer naturligt.

Flera bilder
Vid situationer med mycket rörelse, ta flera bilder. I en serie går det sedan att välja ut den skarpaste, snyggaste bilden med de för tillfället mest lämpliga minerna och kasta resten.

Respektera andra
Sist men inte minst, vid fotografering i allmänhet och publicering i synnerhet: Respektera dina medmänniskor!
Även om det är lagligt att fotografera någon i en genant situation är det inte alltid lämpligt. På grund av vissa individers oförmåga att förstå denna skillnad har man nu (när detta skrivs) utrett hur fotograferingslagar skall kunna skärpas för att lägga lag och lämplighet närmre varandra. Något som troligt kommer skapa en avighet mot gatufoto hos allmänheten, något som kan påverka en konstform negativt.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!