Olika objektiv

Med en systemkamera kan man byta objektiv för att variera möjligheterna med bildskapandet. Objektiven kan vara ljusstarka, vidvinkliga, med eller utan zoom.

Lite grundläggande
Fast brännvidd vs. zoom (variabel brännvidd)
Vidvinkel
Normal
Tele
Specialobjektiv
Tillbehör

Lite grundläggande

Ett objektivs brännvidd mäts i millimeter och avgör hur vid vinkel det blir på bilden, eller hur mycket av det omkring dig du får med i bilden. Ett objektiv på 16 mm får oftast med mer än ögat, samtidigt som ett teleobjektiv med en brännvidd på 180mm bara får med en liten del av det ögat ser.

[Gå till exempelbilder på olika brännvidder]

Ljusstyrkan är inte alltid avgörande men ett ljusstarkt objektiv är alltid en fördel om man vill ha kort skärpedjup eller kunna fotografera utan stativ när det skymmer.

Bildstabilisering har blivit väldigt vanligt i kompaktkameror och finns även till många systemkameror, antingen i objektivet eller i kamerahuset. Bildstabiliseringens funktion är att ta bort darr från händerna, något som annars skulle resultera i rörelseoskärpa.

Fast brännvidd vs. zoom (variabel brännvidd)

Ett objektiv med fast brännvidd är alltid skarpare än motsvarande zoomobjektiv. (Gammalt djungelordspråk.)
Fördelen med zoomobjektiv eller objektiv med variabel brännvidd är att de är flexiblare eftersom utsnittet kan finjusteras genom att zooma, istället för att man måste gå närmre eller längre bort från objektet.

Vidvinkel

Får med en stor del av rummet, mer än vad som uppfattas som ögats perspektiv. Bildvinkeln är vidare än hos ett normalobjektiv.

[Läs mer om vidvinkelobjektiv]

Normal

Objektiv med normal brännvidd är de som ger ett bildsnitt som ger ett naturligt perspektiv i bilderna. 50mm och däromkring anses som normalt för 135mm-film.

[Läs vidare om normalobjektiv]

Tele

Teleobjektiv ger en ihoptryckt bild och har en väldigt snäv bildvinkel. De är bra för fotografering på långt håll och för porträtt.

[Läs vidare om teleobjektiv]

Specialobjektiv

Det finns många specialobjektiv, som tilt-shift eller extrema vidvinkelobjektiv, fisheye. Om dessa finns ännu ej något skrivet på denna webbplats.

Tillbehör

Vill man ha mer tele än vad teleobjektivet tillåter går det att sätta en telekonverter mellan objektiv och kamera, utsnittet blir 1,4 eller 2 gånger större beroende på typ. Nackdelen är att man tappar ett bländarsteg, dvs ljusstyrkan avtar med en adapter. Exempel ett 70-200mm objektiv får brännvidden 140-400 med en 2x-telekonverter.

Mellanringar monteras på samma sätt som en telekonverter men är uppbyggd lite annorlunda. De minskar närgränsen för att man skall kunna fotografera saker närmre kameran (macro) på bekostnad av att möjligheten att fokusera på längre avstånd försvinner.

Till många kompaktkameror finns det tele- och vidvinkeladaptrar som ger lite extra av valt utsnitt. Ett alternativ för dig utan utbytbara objektiv.

Filter som Skylite eller UV bör man använda om ens kameratyp tillåter detta. Det skyddar objektivet från smuts och skador samtidigt som specialfilter som polfilter ger en förändring av reflektionerna i bilden, användbart vid bilfotografering så inte lacken speglar fotografen.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!