Olika typer av digitalkameror

Kompakt
Långzoom
Systemkamera (DSLR)
Inbyggda kameror

Kompakt

Kompaktkameran är en av de vanligaste typerna av digitalkamera. Den är ofta relativt liten för att gå ner i fickan och har fast monterat objektiv som går att fälla in, men inte byta. Kompaktkameran är ofta vad folk skulle beskriva som ”en vanlig kamera”.


Långzoom

Långzoomen kallas även för superzoom och riktar sig till lite mer avancerade användare. Kameran är större,  har fler funktioner och det går att göra fler inställningar. Ibland finns det uttag för extern blixt eller andra tillbehör. Namnet kommer från det stora zoomomfånget som gör kameran mångsidig trots att objektivet inte går att byta ut. Många dyrare kameror i långzoomklassen är likvärdiga med billigare systemkameror som används med kit-objektiv.

Zoomomfång motsvarande 28-560mm!

Systemkamera (DSLR)

Den digitala systemkameran är såväl proffsens som många amatörers främsta val. De kallas även DSLR, som är en förkortning av engelskans Digital Single Lens Reflex. Spegelreflexkameran har utbytbara objektiv och det finns nästan obegränsat med tillbehör. Kameran utan objektiv kallas kamerahus och många gånger passar samma objektiv på olika hus, så länge man håller sig till samma tillverkare.
Till exempel har Canon idag fattningarna (objektivets fäste i kameran) EF och EF-S där en kamera med EF-fattning kan ha EF-objektiv och en kamera med EF-S-fattning kan ha både EF- och EF-S-objektiv.


Inbyggda kameror

Idag finns inbyggda kameror i många apparater, från mobiltelefoner och bärbara datorer till rena spionprodukter som slipsar och pennor. Dessa kameror är ofta av enklare snitt och kommer inte behandlas specifikt. Utvecklingen bland mobilkameror går dock fort och en bra bild är en bra bild oavsett hur enkel eller avancerad kamera den kommer ifrån.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!