Picasa

Picasa är ett bildvisningsprogram med enklare editering från Google passande för nybörjare. Istället för att öppna en fil med programmet ligger alla filer redan i programmet. Genom att välja vilka mappar som skall genomsökas efter bilder går det lätt att leta genom hela bildsamlingen med Picasa. Bilderna kan sedan rätas ut, beskäras eller justeras i färgerna. Utöver det finns det några effekter som svartvitt och mjuk fokus samt en del verktyg för att publicera bilderna på Picasaweb, ett gratis bildgalleri på nätet.

Här syns arbetsytan i Picasa med mappar i datumordning till vänster och bilderna till höger. Genom att bläddra uppåt och neråt bland bilderna kommer man snabbt åt alla bilder på datorn. Tänk på att en gammal dator kan bli seg om du använder Picasa med för många bilder.
Som referens har jag lite över 40 000 bilder (inklusive en del dubbletter, olika storlek, filformat etc) som jag bläddrar genom utan problem på en dator med 4Gb ram och 3Ghz AMD Quadprocessor, på den gamla 1Ghz P4 med 1,5Gb ram gick det också bra så länge man inte försökte gå från början till slut på en gång.

Exempel från Picasaweb som du får tillgång till genom att logga in med ditt vanliga Google-konto i programmet. Ett smidigt sätt att visa bilder för släkt och vänner, bilderna läggs upp genom att du markerar dem och klickar på den gröna pilen märkt Överför som syns på den förra bilden.

Picasa är gratis och går att hämta från sin webbplats. Klicka här för att gå till programmets webbplats.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!