Skriva ut

Bilderna blir roligare på väggen än i datorn. Oftast snyggare också. Idag finns det många tjänster som erbjuder allt ifrån vanliga bildframkallningar i alla tänkbara storlekar till canvastryck, kalendrar och porslinstryck. Det finns därför stora möjligheter att göra något roligt med sina bilder, som en present eller något personligt minne från ett speciellt tillfälle.

Fotoskrivare
Fotolabb
Annat kul att göra

Fotoskrivare

För att matcha fotolabbens kvalitet måste man skaffa en bra fotoskrivare, något som inte alltid lönar sig rent ekonomiskt. Men det är roligt att göra själv och man behöver inte ta sig till en butik eller vänta på postgången.

Kamera & Bild gjorde ett test med sju fotoskrivare för A3 i mitten av 2008. Testet må vara lite föråldrat men innehåller ändå en del intressanta synpunkter och kan hittas här.

Fotolabb

Det finns många fotolabb och även om en del trodde att labben skulle dö ut med digitalkamerans intåg så lever de vidare. Antingen kan man skicka in sina bilder via internet och beställa på distans eller så kan man gå till sin fotobutik och stoppa minneskortet i en maskin för att beställa framkallning på plats. Jag föredrar att framkalla bilder på stan då jag har dem i handen efter en timme och dessutom kan klaga direkt om något skulle vara fel.

För den som vill beställa via internet har Kamera & Bild gjort ett test bland 21 olika labb, testet går att ladda ner från deras hemsida.

Annat kul att göra

Scrapbooking, dvs pyssel med bilder är något som blev lite av en fluga för ett tag sedan. Förutom det går det att göra en massa mer med sina bilder. Det är fantasin som sätter gränserna, det finns de som klätt både bilar och hela väggar med bilder.

Jag gjorde en egen julklapp till min mor med hjälp av två kylskåpsmagneter med roliga texter, två ramar och ett antal egna fotografier som framkallades hos den lokala fotobutiken. Sedan pillade jag bort magneternas ordinarie pappersbit och ersatte med mina egna bilder. Då blev det två lite mer personliga presenter. En annan sak jag varit med och skapat var ett kollage med bilder från en fest som vi sedan gav till värden. Ett tag hade jag även min dörr klädd med A4-ark som skapade en stor bild, inte rekommenderat att använda sig av hålat papper dock.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!