Slutare

Markerat med röd ram är slutaren på en systemkamera med spegeln uppfälld och objektivet bortmonterat.

Slutaren är en skiva som hindrar ljus från att nå sensorn längre tid än vad slutartiden är inställd på. Slutartiden mäts i sekunder eller delar av sekunder, 1/250 (en 250-dels sekund), 1/350, 1/400.

Korta slutartider fryser rörelser och ger skarpa bilder men kräver mycket ljus och bilderna kan se livlösa ut när allt står still.

Långa slutartider släpper in mer ljus till sensorn så det går att fotografera under skymning eller inomhus men kan ge skakningsoskärpa. Skakningsoskärpa innebär att tiden då kortet tas är så lång att fotografen inte klarar av att hålla kameran helt still under hela exponeringen. För att förebygga detta kan man använda sig av stativ eller objektiv/kamera med bildstabilisering. Oskärpa vid längre slutartider kan också användas för att skapa liv i bilder, t ex vid panorering mot en åkande bil.

En tumregel är att inte ha kortare slutartid än vad objektivets brännvidd är, för att undvika skakningsoskärpa. Vilket ger att på ett teleobjektiv på 200mm bör inte tider längre än 1/200 användas.

Exempel på effekten med lång eller kort slutartid vid fotografering av rinnande vatten.

För att manuellt ställa slutartid välj läget Tv eller M på kameran.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!