Sport

Sport ställer en del krav på både fotograf och utrustning. Det gäller att vara snabb med avtryckarfingret samtidigt som kameran måste hinna med att följa objektets snabba rörelser med autofokusen. Ofta används teleobjektiv av praktiska skäl då fotografen ska avbilda sporten, inte vara ett hinder för den.

Panorering med längre slutartid ger rörelse till bilden, det märks att bilen åker fort. På en motorbana är det vanligtvis bäst (ur bildsynpunkt) att stå i innerkurvan.

Hästen är fryst med kort slutartid för att få häst och ryttare skarpa.

Med hjälp av variationer av slutartiden kan bilden fånga antingen rörelsen för att ge liv till bilden, eller frysa rörelsen för att föreviga ögonblicket.

Vissa fotografer föredrar att fotografera sport med båda ögonen öppna, fortfarande med det ena siktandes genom kameran. Fördelen med detta sägs vara att det är lätt att upptäcka action utanför kamerans synfält med det andra ögat. Genom att hålla avtryckaren halvvägs ner och autofokusen inställd på läge följande är bilen alltid i fokus så länge man följer den. Med objekt som kommer rakt mot kameran eller med långsamt fokuserande objektiv är ett trick att fokusera där man vet att objektet kommer passera, stänga av autofokusen och därefter ta bilden i exakt rätt ögonblick.

Seriebildstagning är användbart och det finns systemkameror som tar 10 bilder per sekund med bibehållen kvalitet och en del kompaktkameror har snabbfilmningläge med 1000 bilder i sekunden vid reducerad bildstorlek. Även vid mer normala seriebildstagningar (3-5 bilder i sekunden) kan det vara ett bra verktyg för att få med exakt rätt ansiktsuttryck på t ex en vollybollspelare eller få med en hel serie av händelser.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!