Stativ

Stativet är en hållare för kameran och finns i många olika sorter där trebensstativet är den vanligaste. Syftet är att montera kameran på något fast objekt för att undvika skakningsoskärpa eller för att slippa hålla i kameran.

Trebensstativet består av tre ben vilka kan vikas ut och justeras i höjd. Högst upp sitter ett huvud där kameran fästs. Huvudet kan variera i konstruktion och funktion.


Trots fyra sekunders slutartid är bilden skarp tack vare stativet.

I exempelbilden till höger är exponeringstiden fyra sekunder, en bild som inte hade varit möjlig få skarp på frihand men tack vare stativet kan bilder med långa slutartider bli skarpa.
För den intresserade var det en vattenläcka som åtgärdades…

Andra typer av stativ är enbensstativ, sugkopp och riggar. Enbensstativet liknar trebenstativet till sin konstruktion men har bara ett ben vilket gör det enklare att ta med och använda i trånga utrymmen där man måste flytta kameran ofta. Till exempel luciatåg, föredrag och konserter där det är otympligt med ett trebensstativ men för dåligt ljus för fotografering på frihand.

Fordonsmonterat sugkoppsstativ.

Sugkoppen är en stor sugkopp med ett kamerafäste i slutet, ett populärt stativ vid filmning av bilkörning på motordagar och liknande då stativet kan fästas på alla bilens plåtytor. En rigg fästs under bilen som en utskjutande stång på vilken kameran är fäst, används av professionella bilfotografer och väldigt engagerade hobbyfotografer.

Om man inte har med sig sitt stativ går det ofta att hitta andra saker att stödja sig mot för att få en stabilare fotografering. Stolpar, möbler och träd kan bli utmärkta improviserade stativ. Ett annat tips är att montera ett långt snöre i kamerans stativgänga med hjälp av en skruv med samma typ av gänga, sedan ställa sig på snöret och spänna det för att stabilisera.

Ett räcke får agera improviserat stativ.

Att tänka på vid köp av stativ är att man får vad man betalar för, ett stativ för 299kr kan fungera inomhus med en liten kamera men ett kvalitetsstativ är mycket trevligare att arbeta med samtidigt som det har fler inställningsmöjligheter. Ett Manfrotto för mellan 1500 och 2000kr är stabilt och funktionellt. Tänk även på att medan en digitalkamera åldras på ett par år kan ett bra stativ hänga med 10-20 år eller ännu längre.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!