Tele

Teleobjektiv har en snäv bildvinkel och är lämpligt för fotografering på längre avstånd.
Så här kan ett teleobjektiv se ut:

Bildvinkeln är som sagt snäv, lite som att titta genom en rulle hushållspapper. Man kan lätt isolera ett objekt och bara få med det. Till teleobjektiv räknas normalt 70-100 mm och uppåt på 135mm film.

Teleobjektiv är populära vid porträttfotografering eftersom de ger behagliga proportioner. De är också användbara vid fotografering där man inte kan eller vill vara för nära objektet, som fotografering av (vilda) djur, motorsport eller konserter.

Bildstabilisering finns på finare teleobjektiv och kan vara ett bra hjälpmedel då även små vibrationer i kameran blir stora förändringar i bilden. Det blir en hävstångseffekt på grund av det stora avståndet till objektet som fotograferas.

För att ytterligare öka brännvidden kan man montera en telekonverter, en adapter som monteras mellan objektivet och kameran. Telekonvertern ökar brännvidden med 1,4 eller 2 gånger men man tappar ett eller två stegs ljusstyrka, dvs ett 70-200 2.8 blir ett 140-400 5.6.

Den här bilden är fotograferad med det ovan visade teleobjektivet. Man ser tydligt att det är ett teleobjektiv på det korta skärpedjupet (trädet krigaren står bakom är suddigt medan han är skarp) och att perspektivet är lite ihoptryckt (träden ser ut att stå närmre varandra i längsled än de egentligen gör).

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!