Utrustning

Intro
Min utrustning
Rekommendation nybörjare
Exempel på småprylar

Intro

No photographer is as good as the simplest camera.
/Edward Steichen

Exempel på en väldigt enkel utrustning. Kamerahus, normalobjektiv och ett par filter.


Det är fotografen, inte kameran som skapar bilden” är ett gammalt ordspråk inom foto och det är sant. Men för att fotografen skall kunna ta en bra bild måste han eller hon känna sin utrustning och hur den fungerar.

Min utrustning

Jag har vad jag skulle kalla en vettig utrustning för en amatör, utan att tömma plånboken. Skulle jag köpa allt från grunden idag skulle jag ha köpt ungefär samma saker fast i ”dagens upplaga”, som Canon EOS 700D istället för 350D. Dock är grunderna de samma varför guiderna på denna sida fortfarande är aktuella trots att de förevisas på en äldre kameramodell.

Canon EOS 350D med 5 objektiv. Ett supervidvinkligt 10-20mm, ett kit-objektiv 18-55mm, ett Sigma tele med brännvidden 70-300mm. På så sätt har jag för ett par tusen täckt in hela brännvidden mellan 10-300mm. Utöver detta har jag ett Tamron 28-75 2.8 och ett fast Canon 50mm 1.8 som är två ljusstarka normalobjektiv med mycket fin bildkvalitet för de bilderna där skärpa och färger är extra viktigt.

I tillbehörsväg har jag en blixt, ett riktigt bra Manfrottostativ, några extra batterier, UV-filter och en Samsoniteväska.

Rekommendation nybörjare

Det enklaste tipset man kan ge någon som är intresserad av att skaffa en vettig fotoutrustning eller som funderar på att byta upp sig är att testa sig fram. Genom att känna och klämma på olika kamerahus, testfotografera och fundera över vilken prisklass man vill lägga sig i kan man få en bra grundsten. Försök låna en kamera från någon i bekantskapskretsen för att få prova i lugn och ro, långt bort ifrån butikens stress.

Köp till ett eller ett par billiga objektiv och övriga tillbehör som minneskort och batteri. Använd kameran i någon månad och känn dig fram, om du fotograferar mycket fåglar och därför uteslutande använder ett teleobjektiv kan det vara lämpligt att byta upp det till ett fint dito medan det skulle vara onödigt att lägga samma pengar på en extern blixt eller ett vidvinkligt objektiv.

Läs fler köpråd på sidan Att välja kamera.

Exempel på småprylar

Det finns många små tillbehör som kan göra mycket för bilden eller handhavandet av kameran. Några av dem finns under sidan andra tillbehör och en beskrivning av de lite större vanliga tillbehören finns under respektive sida för blixt, stativ och objektiv.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!