Vad får jag fotografera?

Sverige
Fotoförbud inne på krogar och likande
Internationellt
Förändringar av lagar
Publicering

Sverige

Militärt skyddsområde, får ej fotograferas utan tillstånd om det är skyltat med fotoförbud.

Reglerna i Sverige är väldigt enkla. Du får fotografera allt utom skyddsobjekt med fotoförbud, t ex militära områden. Däremot kan det vara direkt olämpligt att fotografera vissa saker ändå, låt sunt förnuft råda!

Det är ur fotosynpunkt lagligt att stå utanför grannens trädgård och fotografera in i hans hus genom fönstret, men förutom att totalt förstöra grannsämjan kan den här typen av beteende falla under andra lagar som ofredande eller liknande.

Fotoförbud inne på krogar och likande

Fotoförbud kan finnas i vissa lokaler i samband med konserter, spelningar, event och arrangemang. Det är upp till arrangören att sätta sina egna regler för arrangemanget och då kan det vara förbud mot fotografering, tvång på viss klädsel eller åldersgräns. Åter igen går det inte att förbjuda dig att stå på en kulle utanför arenaområdet och med teleobjektiv fotografera en utomhuskonsert.

Internationellt

Utomlands kan regler och lagar skilja sig väldigt från de svenska. Det kan därför vara viktigt att kolla upp vad som gäller innan ditresa. Till exempel får man i Tyskland* inte publicera några bilder på identifierbara personer eller överhuvudtaget fotografera barn till kända eller publika personer. Det är inte heller helt ovanligt att man inte får fotografera statliga eller militära personer eller byggnader.

*http://photo.net/travel-photography-forum/005HGA

Förändringar av lagar

Det finns många lagförslag om förändringar av rätten att fotografera, eller mer korrekt avsaknaden av förbud mot fotografering. Lagförslagen syftar till att förhindra smygfotografering och att folk hamnar på kort i situationer de själva inte är bekväma med. Därför kan beskrivningen ovan vara inaktuell ifall en lag drivits igenom efter det att sidan publicerats.

Publicering

Vad som  får publiceras på internet behandlas under sidan Publicera på internet.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!