Vimmelfoto

Att ta med sig kameran till krogen kan bli en flopp, eller väldigt uppskattat. Kan vara en viss risk att kombinera dyr kamerautrustning med trånga utrymmen fyllda med fulla människor, men jag har bara positiva upplevelser av improviserat vimmelfoto både på hemmafester och krogen.

Grunder

Bra vimmelinställningar kan vara ISO 400-800, bländare 5.6-8, slutare 1/6 till 1/80 beroende på hur mycket ljus det är i lokalen. Blixten skall självklart vara på, för att frysa personerna på bilden samtidigt som den långa slutartiden fångar upp bakgrundsljuset och ger en skön stämning.

Ett zoomobjektiv är smidigt, jag gillar att arbeta med mitt 18-55 då det är rätt vidvinkligt och smidigt att släpa runt på.

Extern blixt

En extern blixt har vissa fördelar vid vimmelfoto. Bland annat är den vridbar ifall blixten skall studsas i tak eller väggar. Att blixten sitter längre ifrån objektivet och går att använda med diffusor kan också hjälpa till att få lite minde blixtaktiga bilder.

Vissa blixtar går att köra på något som kallas andra ridån, vilket innebär att blixten avfyras i slutet av exponeringen istället för i början som annars är normalt. Då står fotoobjekten kvar under hela tiden du tar bilden istället för att kasta sig vidare så fort blixten avfyrats.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!