Vitbalans

Dagsljus, lysrör, fotoblixtar och vanliga glödlampor har alla olika färgtemperatur, vilket också kan beskrivas som olika grad av gulhet i ljuset. En glödlampa ger ett sken med en gulaktig ton medan xenonljus (som sitter i många nyare bilar) ger ett mer blåaktigt ljus.

Det mänskliga ögat anpassar sig bra till dessa skillnader och ett vitt papper ser alltid vitt ut för ögat, men för kameran är det annorlunda. Där behöver man anpassa vitbalansen för att få bilden så som ögat uppfattar situationen.

Genom att klicka på kamerans vitbalansknapp, här märkt WB (från engelskans White Balance) kan man ändra inställningarna.

Auto – Kameran avgör själv vad som är vitt, fungerar bra i de flesta situationer.

Glödlampa – Förinställd balans anpassad för glödlampsljus.

Dagsljus – Förinställd balans anpassad för dagsljus.

Lysrör – Förinställd balans anpassad för lysrörsljus.

Skugga – Förinställd balans anpassad för det ljus som finns i skugga en vanlig dag.

Blixt – Förinställd balans anpassad för blixtens färgtemperatur.

Moln – Förinställd balans anpassad för molniga dagar.

Egen – Möjligheten att själv sätta en balans, olika för olika kameror hur denna sätts men för min kamera tar man en bild på något som är vitt och går därefter in i Meny > Egen VB och bläddrar fram den bild som skall vara facit.

För den som fotograferar i råformat går vitbalansen att ställa i efterhand i datorn, på så sätt kan man fotografera under olika förhållanden utan att behöva bry sig om vitbalansen förens i datorn då man i lugn och ro kan gå igenom bilderna och ändra där det behövs.

Ett exempel på när kameran tolkar vitbalansen fel, vilket ger ett gult ljus.

Här är vitbalansen korrigerad i efterhand, möjligt tack vare att bilderna sparades i råformat.

Tipsa gärna andra om sidan genom att dela den med hjälp av knapparna nedan!